Recomandari pentru alegerea sistemului de supraveghere
cum aleg un sistem de supraveghere video potrivit nevoilor mele
Ce tip de camera aleg? – Tipul de conectare
Exista doua tipuri principale de camere pentru sistemele de supraveghere video: analog si IP (internet protocol). Camerele analogice sunt cele utilizate in mod traditional. Acestea sunt eliminate treptat in favoarea camerelor IP, care ofera mai multe functii si capabilitati in comparatie cu camerele analogice. Camerele IP sunt dispozitive conectate in retea care capteaza imagini la o rezolutie mai mare si permit, de asemenea, alerte automate, analize video si multe altele.
Numarul de megapixeli
O rezolutie mai mare inseamna mai multi pixeli per inch (PPI), rezultand mai multe informatii despre pixeli, creand o imagine de inalta calitate si claritate. Imaginile cu rezolutii mai mici au mai putini pixeli. Astfel o camera de 5MP va oferi detalii mai clare comparat cu o camera de 2MP.
Ce tip de camera aleg? – Formatul camerei
Exista trei tipuri de format al camerei
– Camera tip tun: este un tip de camera de supraveghere video de forma rectangulara. Camerele de securitate tun sunt de obicei mici (5 pana la 25 cm lungime). Aceste camere au un obiectiv cu distanta focala fixa sau variabila, cu un avantaj puternic pentru spatii specifice de supravegheat.
– Camera tip dome: este denumita dupa forma cupolei. Aceasta camera este de obicei montata pe tavan, sub streasina sau plafon, in interior si in exterior. O camera de securitate tip dome are de obicei o baza solida din metal si un capac din plastic policarbonat pentru a o proteja de vandalism sau manipulare. Ofera un unghi mare de vizualizare
– Camera PTZ: O camera PTZ (camera motorizata cu zoom panoramic) este o camera care permite controlul directional si al zoomului la distanta. Camerele de securitate PTZ pot panorama la stanga si la dreapta, se pot inclina in sus si in jos si pot mari si micsora imaginea. Camerele dome PTZ au de obicei dimensiuni mai mari pentru utilizari in exterior cu rezolutie mare.
Amplasarea camerelor (interior/exterior) Unele camere de supraveghere sunt proiectate specific pentru uz in interior si nu vor rezista conditiilor mai dure la care pot rezista camerele special proiectate pentru uz exterior. Daca doriti sa achizitionati camere de exterior, asigurati-va ca ati comandat camere special concepute pentru acest fel de uz. In caz contrar, claritatea imaginii va avea de suferit din cauza apei si a murdariei sau, in cazurile cele mai grave, vor cauza defecțiuni ale echipamentului.
Ce tip de camera aleg? – Alegerea campului de vizualizare
Câmpul vizual al unei camere de securitate, numit si unghiul de vizualizare, este zona pe care camera o poate vedea. Campul vizual este deobicei masurat in grade. Ganditi-va la campul vizual ca la unghiul dintre cele doua margini orizontale ale imaginii camerei. in functie de ceea ce doriti sa supravegheati puteti alege camere panoramice, cu unghi larg, unghi normal sau unghi ingust (telecamere).
Ce tip de inregistrator aleg?
Cum aleg un sistem de supraveghere – Criterii de selectie a unui DVR
Tipul de inregistrare
Exista trei tipuri de inregistrare a datelor video din care puteti alege pentru sistemul dumneavoastra: DVR, NVR si hibrid. DVR inseamna inregistrator video digital, iar aceste sisteme folosesc camere analogice. NVR inseamna recorder video de retea si este utilizat cu camere IP. Sistemele hibrid va permit sa combinati camere analogice si camere IP.
Numar de canale
In functie de obiectivul supravegheat, puteti opta pentru un inregistrator cu 4, 8, 16 sau 32 de canale. Este foarte important sa aveti in vedere si eventualele extinderi ale sistemului de supraveghere. Exemplu: Daca montati initial 4 camere este recomandat sa luati in calcul posibilitatea de extindere, deci sa achizitionati un inregistrator cu mai mult de 4 canale.
Ce Hard Disk aleg?
Cum aleg un sistem de supraveghere – In functie de sistemul de supraveghere pe care l-ati ales, sunt mai multi factori care determina cantitatea de informatie inregistrata pe Hard Disk.
Cu cat aveti mai multe camere si rezolutia acestora este mai mare, cantitatea de date scrisa pe Hard Disk este mai mare.
Deasemenea, inregistratoarele pot fi configurate pentru inregistrare in mod continuu sau inregistrare la detectia inteligenta a miscarii. Cu cat este detectata mai multa miscare, cu atat mai mare este cantitatea de date ocupata.
Capacitate HDD vs zile de stocare.
Factorii principali care determina cat de repede se umple un HDD sunt numarul de camere si numarul de megapixeli al acestora.
Cu cat dispozitivul de stocare este mai mare, cu atat puteti inregistra mai multe videoclipuri. Odata ce dispozitivul de stocare este plin, utilizatorul are optiunea de a opri inregistrarea sau de a inregistra peste cele mai vechi inregistrari video (setare suprascriere).
Tipuri de cablu vs distante maxime
Pentru ca o camera de supraveghere sa se alimenteze corect trebuie ca tensiunea de care are nevoie camera (12 Volti) sa se pastreze de la sursa si pana la camera, indiferent de lungimea de cablu folosita. Exista insa asa numita „cadere de tensiune pe cablu”. Tensiunea de alimentare scade odata cu cresterea lungimii de cablu. Pentru a compensa acest efect putem folosi un cablu mai gros pentru lungimile mari. Cu cat cablul are diametrul de cupru mai gros cu atat caderea de tensiune pe fir va fi mai mica. In plus, acolo unde aveti posibilitatea, este indicat sa folositi cablu de cupru masiv. Este mai eficient decat cablul de cupru multifilar.
Alegerea grosimii cablului potrivit se face in functie de:
-distanta pe care aveti nevoie sa duceti 12V
-amperii de care are nevoie camera de supraveghere